Pomazánková soutěž – farní den 2014
Pomazánková soutěž měla svůj úspěch a byl to dobrý nápad, přinášíme recepty - ať vám chutná!
Balkánská pomazánka (1. místo Fit pomazánky)
200 g balkánského sýra, 1 pomazánkové máslo, sůl, 1 stroužek česneku (nemusí být), sušená rajčata v olivovém oleji
Pomazánkové máslo smícháme s nadrobno nakrájeným balkánským sýrem, přidáme nadrobno nakrájená sušená rajčata (minimálně 6 ks). Přidáme 1 PL lžíci oleje z rajčat, 1 rozmačkaný česnek, trochu soli a promícháme. Mohou se přidat i nakrájené olivy.
Brokolicová s mandlemi (2. místo Fit pomazánky)
1 brokolice, 80g jáhel (zasucha), 1 cibule, 2 ČL lahůdkového droždí (sypký prášek), olivový olej, sůl, tamari-japonská sojová omáčka, hrst mandlí, pažitka
Jáhly uvaříme v osolené vodě. Brokolici vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 10 minut. Cibulku nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova na pánvi. Vypneme vařič a přidáme droždí. Brokolici slijeme a smícháme s cibulkou a uvařenými jáhlami. Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Dochutíme tamari, je-li třeba. Mandle si spaříme, oloupeme a nasekáme na větší kousky. Vmícháme do pomazánky. Sypeme pažitkou.
Sýrovo-mrkvová pomazánka (3. místo Fit pomazánky)
150 g eidamu, 1 mrkev, ½ malého celeru, 150 g lučiny, 5 lžic zakysané smetany, sůl, pažitka
Vše najemno nastrouhat a zamíchat.
Krabí pomazánka (1. místo ostatní pomazánky)
1 krabí tyčinky; 1 svazek jarní cibulky, 1 vařené vejce, 10 dkg strouhaného eidamu, 3 PL majolky, 1 pomazánkové máslo, 3 trojúhelníky taveného sýra, 2 PL Ramy, sůl, pepř, 1 PL citronové šťávy
Tyčinky nastrouháme nahrubo, přistrouháme vejce, najemno nakrájenou cibulku a nastrouhaný sýr. Pomazánkové máslo, Ramu a majolku utřeme dohladka a spojíme s ostatními surovinami. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Domácí játrová paštika (2. místo ostatní pomazánky)
500 g kuřecích jater, trocha másla na osmažení jater, 200 ml vína, 200 ml smetany, 2 jarní cibule, provensálské koření, sůl
Na másle osmažíme játra, pak přidáme nakrájenou cibuli, posypeme kořením, osolíme a zalijeme vínem – povaříme asi 10 – 15 minut. Po vychlazení rozsekáme sekáčkem a přilijeme smetanu. Necháme vychladit v lednici. Zdobíme čerstvými bylinkami a rajčaty.
Pomazánka s křenem (3. místo ostatní pomazánky)
200 g pomazánkového másla, 150 g taveného sýra, 50 g vlašských ořechů, křen nastrouhaný najemno, sůl, trošku mléka, pomeranč na ozdobení
Sýry rozmícháme s máslem a troškou mléka, přidáme křen a nahrubo nasekané ořechy. Osolíme. Dobrá je na plátcích veky nebo toustu. Zdobíme dílky pomeranče.
Pikantní salámová pomazánka s hermelínem
200 g hermelínu, 200 g salámu, 150 g paprik, ½ chilli papričky, 1 stroužek česneku, 150 g majonézy
Hermelín nakrájíme na drobné kostičky (nebo nahrubo nastrouháme), salám na drobné kostičky, papriku také, chilli papričku najemno. Vše smícháme spolu s majonézou. Dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem.
Ředkvičková pomazánka
6 velkých ředkviček, 1 velký bílý jogurt (okapaný na plátně na sítku), 4 trojúhelníky tavených sýrů, sůl
Vaječná pomazánka s okurkou
1 velké pomazánkové máslo, 3 vejce uvařená natvrdo (nakrájená), kousek nastrouhané syrové okurky (v zimě nakládané), 2 lžíce tatarky (nebo bílý jogurt), zelená cibulová nať nebo pažitka, sůl, popřípadě pepř
Česneková pomazánka
250 g tvarohu, 40 dkg pomazánkového másla, 6 uvařených vajec, 15 jemně nakrájených česnekových výhonků ke květu, sůl dle chuti, 10 g jemně krájeného libečku, provensálské koření dle chuti
Pórková pomazánka
20 g slaniny, 100 g pórku, 1 vejce, sůl, koření dle chuti, 40 g sýra (čerstvý sýr Mexiko), 1 vanička tvarohu + trochu mléka
Nakrájenou slaninu podusit s nasekaným pórkem, přidat vejce a sůl, zamíchat. Smíchat vychladlou směs, sýr a tvaroh ušlehaný s trochou mléka. Dosolit. Ozdobit nakrájeným pórkem.
Sýrová pomazánka s tatarkou
150 g taveného sýra, 100 g tatarky, pažitka, petrželka či pórek na posypání
Sýr a tatarku rozšleháme a mažeme na rohlík. Zdobíme zelenými bylinkami.
Nivová pomazánka
Strouhaná Niva, máslo, olivy, vlašské ořechy, ředkvičky, dobromysl, bazalka
Škvarková pomazánka
Mleté škvarky, vařené vejce, sterilovaná okurka, hořčice, cibulka, sůl, pepř
Ředkvičková pomazánka
1 tvaroh, 150 g másla, 100 g ředkviček, sůl, podle potřeby trochu mléka, pažitka
Brokolicová pomazánka
4 – 5 růžiček syrové brokolice, 100 g másla, 250 g tvarohu, 1 stroužek česneku, sůl a pepř podle chuti
Banánová pomazánka na tousty
2 rajčata, máslo, 1 lžička medu, sůl, 4 plátky tvrdého sýra, ½ lžičky jablečného octa, 1 banán, 2 stroužky česneku, 1 jarní cibulka
Rajčata spařit, oloupat, nakrájet na malé kousky. Máslo smíchat s medem, solí, sýrem, utřeným česnekem, přidat ocet, nakrájenou jarní cibulku, rozmačkaný banán a nakrájená rajčata. Promíchat.
Pomazánka s nivou a ořechy
Pomazánkové máslo, niva, česnek, drcené ořechy
A jeden bonusový recept na chléb (při běžných surovinách vychází asi na 10-12 Kč):
Domácí kmínový chléb
Rozpis na půlkilový pecen pro domácí pekárnu se 2 háky (pro menší pekárnu rozpis poloviční). Chléb můžeme upéct po nakynutí i v normální troubě.
400 ml vlažné vody, lžička oleje, 150 žitné mouky, 150 g pšeničné chlebové mouky, 300 g obyčejné hladké mouky, 2 lžičky soli, ½ lžičky cukru, 2 lžičky kmínu, 1 lžička lněného semínka (nemusí být), 1 rovní lžička sušených kvasnic
Suroviny vložíme v tomto pořadí do domácí pekárny. Pečeme v programu „klasik“. Po upečení necháme alespoň půl hodiny vychladnout.